Open Banking är ett begrepp som har blivit allt vanligare inom finansvärlden, men vad innebär det egentligen? Idag används det inom olika affärssystem för att automatisera avstämningar och betalningar, men det är mycket mer än så.
Med Open Banking får du en smidig och enkel aktivering av flera olika finansiella tjänster, helt digitalt och integrerat. All information finns dessutom tillgänglig i realtid, vilket gör att du kan ta kontroll över ditt företags ekonomi på ett ännu smartare sätt.
Vi har pratat med Louise Brandt, vd på fintechbolaget Open Payments, för att få svar på de vanligaste frågorna kring Open Banking och tagit reda på hur företag kan dra nytta av den nya tekniken, och utifrån det gjort en övergripande sammanställning.
Vad är Open Banking?
Kort och gott handlar Open Banking om att dela finansiell information på ett säkert och kontrollerat sätt. Genom att öppna upp bankernas data kan tredjepartsleverantörer, som exempelvis fintechbolag, skapa nya och innovativa finansiella tjänster som gynnar både privatpersoner och företag.
– Open Banking revolutionerar hur företag hanterar sin ekonomi genom att erbjuda bättre översikt, automatiserade processer och effektivare administration. Teknikutvecklingen har drivit fram nya lösningar och de företag som använder Open Banking är helt enkelt bättre rustade att möta framtidens utmaningar och möjligheter, menar Louise.
Open Banking revolutionerar hur företag hanterar sin ekonomi genom att erbjuda bättre översikt, automatiserade processer och effektivare administration.
Så kan ditt företag dra nytta av Open Banking
– Oavsett vilken bank eller finansiellt institut ditt företag använder gör Open Banking det möjligt att samla all den finansiella informationen på ett och samma ställe, i exempelvis ert affärssystem. Aktivering av tjänsten sker enkelt med BankID direkt i affärssystemet så ni snabbt kan komma igång utan att behöva krångla med blanketter och långa väntetider.
Efter aktiveringen får ditt företag tillgång till realtidsdata som visar uppdaterad och aktuell information om transaktioner, kontobalanser och valutakurser, direkt i affärssystemet. Det ger en bättre överblick över företagets ekonomi, och gör det enklare att till exempel budgetera och förbättra kassaflödeshanteringen. Detsamma gäller om du som konsult hanterar dina kunders företags aktiviteter.
Komplexa processer för att hantera behörigheter och fullmakter kan elimineras helt, då de ersätts med identifiering via BankID. Det minskar behovet av manuell hantering och därmed också risken för misstag. Andra konkreta exempel på manuella uppgifter som kan förenklas är hanteringen av CAMT- och PAIN-filer till internetbanken.
Säkerhet och dataskydd
– Säkerhet är A och O inom Open Banking. Tekniken som används för att överföra data är skyddad med starka krypteringsmetoder och följer strikta regler för autentisering och auktorisering. Dessutom regleras tredjepartsleverantörer noggrant och måste uppfylla höga säkerhetsstandarder för att få tillgång till bankdata. Du kan med andra ord vara trygg med att Open Banking är lika säker som traditionell filhantering, många gånger till och med ännu säkrare.
Så kommer du igång
– Börja med att identifiera vilka Open Banking-tjänster som stöds av ditt affärssystem. De flesta moderna affärssystem erbjuder fullt stöd för de tjänster du behöver. Om du arbetar med dina kunders affärssystem, säkerställ att även deras system stöder Open Banking-tjänster. Själva aktiveringen sker enkelt med BankID, antingen ditt eget eller kundens, och tjänsterna är redo att användas direkt.
Sammanfattning och framtidsutsikter
– De traditionella banktjänsterna flyttar nu in i moderna affärssystem, vilket gör att du inte längre är beroende av internetbanken. Idag är dessa tjänster också mer användarvänliga än någonsin – sömlöst integrerade och direkt tillgängliga i ditt affärssystem.
Open Banking överträffar alla andra lösningar som finns tillgängliga, som till exempel traditionell filhantering, och anpassar sig efter marknadens snabbt föränderliga behov. Teknikutvecklingen går snabbt framåt och nya tjänster tillkommer kontinuerligt. Det innebär att vi inom en snar framtid kan förvänta oss ännu fler innovativa Open Banking-lösningar som smidigt integreras i företagens system.
_______________________
Faktaruta 1: För att förstå Open Banking bättre är det viktigt att känna till PSD2, vilket står för Payment Services Directive 2. Det är ett EU-direktiv som trädde i kraft 2018 och syftar till att skapa en mer konkurrenskraftig och innovativ finansmarknad. PSD2 kräver att banker öppnar upp sin data för tredjepartsleverantörer, under förutsättning att ditt företag har gett sitt medgivande. Direktivet ställer också höga krav på säkerhet och kundautentisering, vilket innebär att din information hanteras med största försiktighet och skyddas mot obehörig åtkomst.
Faktaruta 2: Open Payments är ett svenskt fintechbolag grundat 2018 med huvudkontor i Stockholm. Företaget erbjuder en banbrytande plattform inom Open Banking som förenklar företags hantering av finansiella transaktioner. Genom att integrera banker och andra finansiella institut via ett enda API, ger Open Payments företag snabb och säker tillgång till finansiell data och tjänster direkt i företagens affärssystem. Plattformen fungerar som en osynlig infrastruktur bakom affärssystemen och omvandlar Open Banking till ett kraftfullt verktyg för att driva företagens tillväxt och utveckling. För mer information, besök www.openpayments.io