Är du i färd att byta arbetsgivare? Eller vill se till att ha ett riktigt vasst cv inför kommande uppdrag?
Vi på Corplus har en gedigen erfarenhet av att läsa och tolka cv:n. Eftersom vi vet hur viktigt det är med ett bra konsult-cv vill vi dela med oss av vår kunskap och vår samlade erfarenhet. Det finns inga rätt eller fel, men vi delar gärna med oss av våra bästa tips!
Hur skriver man ett bra konsult-cv?
De flesta rekryterare och rekryterande chefer lägger tämligen kort tid initialt på ett cv. Oftast endast några få sekunder. De gäller att fånga läsarens intresse. Tydligt, relevant, informativt och lättöverskådligt är bra nyckelord att ha med sig.
För att skapa ett bra konsult-cv bör du undvika följande
- Talspråk
- Förkortningar
- Blandning av engelska och svenska
- Beskrivningar av tidigare arbetsgivare, företagsnamn, omsättning och antal anställda räcker
- Långa flytande texter
- För mycket bilder, symboler och färger som för fokus bort från innehållet
Så inleder du ditt konsult-cv
Inled med att skriva en säljande text som presenterar dig på ett relevant sätt och som ger en inblick i vem du är. Framför allt professionellt men gärna även på ett personligt plan.
Tänk på att denna text ska fånga läsaren och beskriva dig, dina kompetenser, dina starkaste egenskaper och drivkrafter i några få meningar. För att ytterligare förtydliga dina spetskompetenser kan du efter ingressen spalta de 4¬–6 kompetenser du vill lyfta.
- Beskriv kort vad du kan bidra med
- Beskriva vad du åstadkommit i dina tidigare uppdrag/anställningar
- Vem är du som person – vilka är dina superkrafter?
Din arbetslivserfarenhet
Ett cv skrivs i omvänd kronologisk ordning. Alltså, det senaste först. Fundera kring vad som är relevant och av vikt för den som läser ditt cv. Vad gör att just du blir intressant? Kort och kärnfullt är oftast bättre än långt och beskrivande på detaljnivå. Kom ihåg, ditt cv är en säljtext som ska få mottagaren att vilja träffa dig för att höra mer. Attrahera. Skapa nyfikenhet. Resten får ni avhandla när ni ses.
Beskriv dina tidigare arbetsgivare, men det räcker med att du skriver företagsnamn, bransch, omsättning samt antal anställda på bolaget. Ingen närmre beskrivning av tidigare arbetsgivare krävs.
Sedan beskriver du din roll på företaget och vad du tillfört. Du behöver beskriva vad dina uppgifter var samt vad du uppnått. Det är bra att ta med vilka vinster dina bedrifter gett företaget. Om du exempelvis söker en roll som HR-chef skulle en sådan beskrivning kunna se ut:
”Som HR-chef på företag X drev jag det X projektet. Det minskade personalomsättningen med X som i sin tur bidrog till minskade rekryteringsarvoden med X-antal kronor jämfört med tidigare år”…
Du behöver tänka på att tydligt beskriva din del i projekten, som du förstår är det stor skillnad att vara initiativtagare/projektledare än att vara en del av projektet. Företagets resa är sällan relevant om du själv inte varit del av den.
Gamla meriter
Tänk på att roller du haft långt tillbaka i tiden sällan är nödvändiga att beskriva närmre. Var kortfattad med det som hände för mer än 15 år sedan. Informera på rubriknivå för att visa att det inte finns luckor i arbetslivet.
Övrig relevant information i ett konsult-cv
Bland det viktigaste att tänka på när du skriver ett cv är att vara relevant. Det vill säga vad du gjort i karriären som fört dig framåt, gett dig kunskap och bidragit till verksamheten du verkat i. Ett cv behöver nödvändigtvis inte anpassas efter rollen då du som ansöker inte alltid vet vad som anses vara relevant för arbetsgivaren. Tänk på att det inte alltid är det uppenbara som är det som avgör vem som får rollen.
Håll dig rimligt kort, helst max två sidor. Ett tips om du är konsult och levererar ditt cv till många uppdragsgivare kan vara att bifoga en projektbilaga där du beskriver projekten mer ingående. Från bilagan kan du eller din samarbetspartner då plocka relevant information för att skräddarsy och anpassa cv:t till rollen.
Summering – vad ska ett konsult-cv innehålla?
Ett cv skall vara lättöverskådligt och snabbt ge en bild av dig, dina kompetenser och erfarenheter.
Ett cv bör innehålla:
- Ingress
- Kompetenser i punktform
- Arbetslivserfarenhet/roller
- Utbildningar
- Systemkompetenser
- Språkkunskaper
- Övrigt
Skillnader på ett konsult-cv och ett vanligt cv
Den största skillnaden är hur personligt du gör ditt cv. När du som konsult skall komma in i en verksamhet och göra skillnad under en begränsad tid, är det av stor vikt att du kommer in i arbetet fort och du förväntas leverera från start. Relevant erfarenhet och gedigen kompetens värderas högt. Mindre möjlighet till att växa in i rollen ges och potential är inte lika intressant.
Är det däremot en rekrytering som rollen handlar om kan det personliga vara väldigt relevant, kanske till och med avgörande. Vår erfarenhet av detta är att arbetsgivare har ett större överseende med en längre upplärningsperiod när personen förväntas finnas på arbetsplatsen under en längre tid.
Andra matnyttiga tips för ditt konsult-cv
Be någon annan läsa igenom ditt cv när du är klar. Det är lätt att man blir hemmablind då man själv vet vad som står bakom varje punkt & uttalande. Säkerställ att det blir tydligt för mottagaren genom att använda denna 4-ögons princip.
Dela gärna upp cv:t i löpande text och punktform samt tänk på att språkbruket skall vara professionellt. Det är till fördel att använda sig av ord i bruset, så kallade buzzwords, om de är relevanta kan det locka läsaren att ta reda på mer eller så kan det visa att du är relevant för rollen.
Stort lycka till med ditt nya konsult-cv!
Vill du veta mer om livet som konsult och få rådgivning om hur man tar klivet in i konsultvärlden? Är du kanske redan konsult eller känner någon som du tror borde ingå i vårt nätverk? Tveka då inte att kontakta oss på Corplus!