Välkommen till en inblick i konsultlivet genom vårt samtal med Cecilia Åberg – en av Corplus eftertraktade konsulter inom lön och HR Tech. Ända sedan Cecilia tog klivet till att bli egen konsult har vi på Corplus haft nöjet att ha henne i vårt team. Hon har med sitt unika perspektiv och expertis hjälpt många av våra kunder med komplexa projekt inom både lön och HR.
Men vad innebär det egentligen att jobba som konsult? Vilka utmaningar möter man och vilka möjligheter öppnas? I denna intervju delar Cecilia med sig av sina erfarenheter, erbjuder värdefulla råd och ger insikter kring hur det är att vara konsult.
Berätta lite om vem du är och hur länge du har jobbat som konsult
Jag grundade mitt bolag för sex år sedan och erbjuder konsulttjänster inom HR och lön, med fokus på HR Tech. Jag växlar mellan roller som projektledare, rådgivare och interimchef med fokus på förändringsprojekt.
Innan konsultrollen har jag många års erfarenhet som linjechef, tretton år inom HR/Lön och innan dess inom finans och ekonomi.
Vad drivs du av och var ligger din passion arbetsmässigt?
Jag drivs av utveckling och min passion är förändring och digitalisering inom HR.
Hur tänker du kring din kompetensutveckling och omvärldsbevakning? Anser du att det är viktigt att ha en strategi kring det?
Varje uppdrag bidrar till kompetensutveckling, men det är också viktigt att prioritera tid för omvärldsbevakning. Jag håller mig uppdaterad via poddar, artiklar, LinkedIn och digitala utbildningar. Sedan är kunskapsdelning inom nätverk väldigt värdefullt! I vår ser jag fram emot att vara på plats under HR TECH i Amsterdam.
Varje uppdrag bidrar till kompetensutveckling, men det är också viktigt att prioritera tid för omvärldsbevakning.
Vad är viktigt för dig när du väljer samarbetspartners?
Jag jobbar på uppdrag både direkt mot kund och via ett fåtal utvalda samarbetspartners. I de uppdrag där jag jobbar som underkonsult så värdesätter jag en öppen dialog baserat på ett ömsesidigt förtroende. Samarbetet ska innebära bästa möjliga lösning för kund, konsultbolag och underkonsult.
Hur är det att ta konsultuppdrag via Corplus?
Jag uppskattar det enkla i samarbetet med Corplus, en öppen och prestigelös dialog och stor respekt för individen i affären. Corplus konsultchefer fungerar som bra bollplank under uppdraget och deras nätverk av kompetenta konsulter blir också en tillgång till extra stöd om det skulle behövas.
Vad tycker du skiljer sig från att vara anställd och att jobba som konsult?
Konsultrollen kommer med en naturlig avgränsning och fokus på uppdraget, vilket passar mig väldigt bra. Däremot har du som konsult inte samma långsiktighet i det sociala sammanhanget med kollegor, här gäller det att själv underhålla ett socialt nätverk.
Passar konsultrollen alla?
Den frågan är kopplad till behov av trygghet, både ekonomiskt och socialt. Som konsult lever du med risken att uppdrag kan avslutas tidigare än planerat eller att det i perioder kan ta tid att hitta nya uppdrag. Det är viktigt att planera för detta, både ekonomiskt och att bygga upp ett nätverk omkring dig. Konsultrollen kan ibland upplevas ensam, beroende på roll och uppdrag. Utifrån det tror jag inte att konsultrollen passar alla.
Hur gör du som konsult för att snabbt komma in på en ny arbetsplats och för att bli integrerad i ett nytt team och projekt? Har du några knep?
Nyfikenhet är en bra drivkraft i konsultrollen! Det snabbaste sättet att komma in i ett uppdrag är att ställa frågor och be om tillgång till relevanta system och material. Det gäller att hitta en balans mellan tryggheten i den kompetens du kommer in med och en ödmjukhet inför allt du har att lära hos kunden innan du kan ge bra rekommendationer.
Vilka är dina bästa tips till dem som funderar på att bli egen konsult? Vad bör man tänka på?
Fundera på dina drivkrafter och vad som är viktigt för dig i arbetet och samla sedan in fakta och input från olika perspektiv. Det finns en stor generositet vad gäller att dela information och tips, så prata med konsulter och konsultbolag för att skapa dig en tydlig bild av för- och nackdelar med att bli egen konsult.
Vilka utmaningar ser du framåt inom konsultbranschen?
Jag är övertygad om att gigekonomin är här för att stanna, men svängningar i konjunkturen kommer fortsatt att vara utmanande. Det krävs fler åtgärder för att skapa lösningar för finansiell trygghet under lågkonjunktur och på så sätt säkerställa tillgång på konsulter när efterfrågan ökar igen.
Inom vilka områden tror du att det kommer det behövas fler konsulter?
Sverige har halkat efter inom HR Tech och vi behöver bli fler som hjälps åt med att stötta svenska företag i utvecklingen av effektiva och digitala lösningar. Inte bara i HR-relaterade processer, HR behöver också ha resurser och kompetens att proaktivt kunna stötta verksamheten i omställningen till AI-baserade lösningar. De nya EU direktiven inom hållbarhet (CSRD) och Pay Transparency kommer också att skapa behov av expertis från konsulter.
Hur tänker du kring hållbart arbetsliv för din egen del? Hur kopplar du av och hämtar ny energi?
En viktig del är att välja uppdrag och uppdragsgivare som ger mig förutsättningar att både kunna leverera bra resultat och kunna hitta utrymme för återhämtning. En öppen dialog med kund om förväntningar och tillgänglighet gör att vi kan planera tillsammans på ett bra sätt.
Vill du veta mer om att bli konsult och ingå i vårt nätverk på Corplus? Hör av dig!